Schoonmaak

In deze documentatie vind je alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken, wat je doet aan het einde van je shift.

 

Schoonmaakmateriaal #

Zonder materiaal kun je natuurlijk niet schoonmaken. Wat we allemaal gebruiken en op welke manier? Dat lees je hier!

 

Emmers #

Hygiënisch (en lichtelijk autistisch 🙂 ) als we zijn, hebben we verschillende emmertjes voor verschillende schoonmaakdoeleinden. Welke kleur gebruiken we precies waarvoor?

 

Rood: De rode emmers zijn voor sopjes die we gebruiken om dingen schoon te maken die echt vies zijn, zoals bijvoorbeeld vogelpoep op terrasstoelen en -tafels, vlekken op de vloer, et cetera.

 

Blauw: De blauwe emmers zijn voor sopjes die we het meest gebruiken; voor de doekjes die we eigenlijk altijd op zak hebben voor het schoonmaken van gebruikte tafels, de bar, et cetera.

 

Groen: De groene emmers zijn voor de sopjes waarmee het toilet wordt schoongemaakt. In deze emmers worden ook de toiletborstels gedaan na de nachtdiensten. Gebruik de groene emmers dus nóóit voor je tafel-afneem-doekje.

 

 

Doekjes #

Net als de emmers, hebben ook de doekjes die we gebruiken ieder een eigen bestemming.

 

Blauw: De blauwe schoonmaakdoekjes en theedoeken zijn voor de keuken.

 

Groen: Net als de groene emmers zijn de groene schoonmaakdoekjes en theedoeken voor de toiletten. Gebruik deze dus nooit als schoonmaakdoekje voor de bar of voor tafels!

 

Overig: Daarnaast hebben we een arsenaal aan divers gekleurde schoonmaakdoekjes en theedoeken. Deze zijn allemaal bestemd om te gebruiken voor de overige schoonmaakwerkzaamheden.

 

Sponzen: Ook liggen er sponsjes. Deze zijn bestemd voor het schoonmaken van de bar; bijvoorbeeld om de lekbladen goed schoon te krijgen. Let erop dat je de sponzen niet weggooit – tenzij ze helemaal af zijn natuurlijk. De sponzen gaan, samen met de overige was, gewoon in de wasmachine.

 

Schrobbers en trekkers #

Achter de deur van de pub, richting de drankenkelder, hangen trekkers en schrobbers. Deze gebruiken we voor het wegtrekken van water en vuil achter de bar en het schrobben van bijvoorbeeld de spoelkeuken. Hang deze materialen na gebruik altijd terug op hun plaats! Zo blijven ze niet rondslingeren en raken we ze niet kwijt.

 

Schoonmaakmiddelen #

Dispenser #

In de spoelkeuken hangt een dispenser met schoonmaakmiddelen erin. In het midden zit een gele draaikop: deze kun je draaien naar het schoonmaakmiddel dat jij nodig hebt. Aan de zijkant hangt een slang; als je deze ingedrukt houdt, wordt het schoonmaakmiddel aangelengd met water en heb je direct een sopje dat je kunt gebruiken. Welke schoonmaakmiddelen zitten er in de dispenser en waar gebruik je die voor?

 

Rood (rechtsboven): Deze dispenser bevat sanitairreiniger, welke bestemd is voor de schoonmaak van de toiletten.

 

Lichtblauw (rechtsonder): Deze dispenser bevat interieurreiniger, welke bestemd is voor de schoonmaak van de ‘voorbar’ en de tafels.

 

Donkerblauw (linksonder): Deze dispenser bevat desinfectiespray, welke bestemd is voor de schoonmaak van bijvoorbeeld de bar en het koffiezetapparaat.

 

Groen (linksboven): Deze dispenser bevat vloerreiniger, welke, logischerwijs, bestemd is voor de schoonmaak van de vloer.

 

 

Het schoonmaakmiddel uit de blauwe knop kun je dus gebruiken voor een sopje, maar deze gebruiken we ook in spuitbussen. De desinfectiespray in de spuitbus kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het schoonmaken van de ruitjes van de koelingen. In de spuitbus is het middel twee dagen werkzaam; daarna zal je de inhoud dus even moeten vervangen. Je kunt de fles het makkelijkste vullen door de dop eraf te draaien en hem in het midden van de dispenser te plaatsen.

 

 

Chloor #

Na iedere nachtdienst worden de spoelborstels in een emmer met chloorwater gezet – hiervoor gebruiken we een blauwe emmer. Daarnaast kunnen de chloortabletten gebruikt worden voor het doorspoelen van de afvoerputjes van de bar en bij het schoonmaken van de toiletten.

 

Denk bij het gebruiken van de chloortabletten aan de volgende dingen:

 

– Gebruik twee chloortabletten voor de spoelborstels

– Maak de emmer met chloor klaar vlak voor je hem gaat gebruiken. Chloor verliest namelijk zijn werkende stof naarmate de tijd verstrijkt.

– Gebruik altijd koud water in combinatie met chloortabletten: bij gebruik van warm water kunnen er chloorgassen vrijkomen.

– Meng de chloortabletten niet met andere schoonmaakmiddelen

 

Schoonmaaklijsten #

In de spoelkeuken hangen de schoonmaaklijsten die we gebruiken. Kijk hier vooral eens naar om goed in de smiezen te krijgen wat er allemaal moet gebeuren.

 

De schoonmaaklijsten worden iedere dag bijgehouden en ingevuld. Heb je even niet veel te doen en is er tijd? Kijk dan gerust even wat er nog moet gebeuren wat betreft de schoonmaak.

 

Er zijn twee schoonmaaklijsten. Op de ene lijst staan dingen die dagelijks moeten gebeuren; op de andere lijst staan dingen die wekelijks moeten gebeuren. Hangen er nog meer lijsten? Dit zijn de dingen die niet dagelijks én niet wekelijks hoeven te gebeuren.

 

Zie je dat er iets hoognodig schoongemaakt moet worden? Geef het dan even aan bij je leidinggevende: dan pakken we dat met zijn allen op!

Lekker voor erbij...

MediaStorePaddys

Om deze website te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u ouder dan 18 jaar?