Kennis: Gerechten

Als bedieningsmedewerker is het fijn om een en ander te weten over de gerechten die op de menukaart staan. Zo kun je gasten aan tafel adviseren: over het algemeen wordt dit als erg prettig ervaren! We geven je graag wat informatie over alle gerechten, ieder opgesplitst in een eigen kopje. Daarbij vragen we je om de menukaart even door te bladeren 🙂

 

Lunch #

In principe is er weinig spannends te vertellen over de lunchgerechten. We vinden het belangrijk dat je weet welke broodjes er allemaal op de kaart staan; lees daarom de menukaart even goed door en kijk tijdens je shift eens extra naar wat er precies op tafel wordt geserveerd.

 

Wat goed is om te weten, is dat de lunchbroodjes en tosti’s worden geserveerd op vers landbrood. Dit brood wordt iedere dag vers afgebakken in de keuken. Er is keuze tussen wit en bruin brood; daarnaast is er de mogelijkheid om glutenvrij brood te bestellen. Dit is bij ons enkel verkrijgbaar als wit brood.

 

Bij de lunch kan uiteraard ook soep worden besteld. Hier hebben we twee varianten van: huisgemaakte tomaten- en uiensoep. Hier worden twee à drie sneetjes stokbrood bij geserveerd.

 

Tapas #

Wat betreft de tapas valt er veel te adviseren. Het aanraden van de hardlopers is altijd een goed idee! Hierbij kun je denken aan onder andere de ossenhaaspuntjes, het knoflookbrood, de huisgemaakte nacho’s en de carpaccio. Ook de gamba’s en champignons met aïoli doen het altijd goed.

 

Naarmate je langer bij Paddy’s werkt en je dus zelf ook steeds meer gerechten proeft, ontwikkel je vanzelf een eigen lijstje met favoriete tapasgerechten. Raad jouw favorieten vooral aan bij de gasten die je bedient!

 

Als mensen komen dineren, bestellen zij vaak een verrassingsmenu. Hierbij hebben we twee varianten: het normale verrassingsmenu en een onbeperkte variant. Bij het normale menu krijgen de gasten één ronde met koude gerechten, vier rondes met warme gerechten en als nagerecht een toetjesproeverij. Bij het onbeperkte verrassingsmenu krijgen ze één ronde met koude gerechten, drie rondes met warme gerechten en als nagerecht een toetjesproeverij. Hier mogen de gasten, nadat ze de derde gang met warme gerechten hebben gehad, nog onbeperkt gerechten bijbestellen (twee gerechten per ronde) tot ze toe zijn aan de toetjesproeverij.

 

Wat er precies in het menu zit is iedere keer een verrassing, al zal je zelf snel een terugkomende lijn zien in de gerechten die de keuken voor iedere ronde bereidt. Wordt er een verrassingsmenu bij je besteld? Vraag dan altijd of er bepaalde allergieën/intoleranties zijn en of er dingen zijn die de gast écht niet lust; geef dit door aan de keuken.

 

Besteld de gast losse, à la carte gerechten? Dan ervaart de gast het vaak als fijn als je adviseert hoeveel gerechten ze per persoon moeten bestellen. Vaak raden we 3 à 4 gerechten per persoon aan; als de gast dan nog niet helemaal vol zit, kunnen ze immers altijd nog wat bijbestellen! Daarbij adviseren we vaak om de gerechten in rondes te laten komen en niet allemaal tegelijkertijd; zo staat alles lekker warm en vers op tafel.

 

Specials #

Wat betreft de specials hebben we een aanbod waarbij er voor ieder wat wils is met vlees, vis en vegetarische opties. Alle specials worden geserveerd met salade. Daarnaast kan de gast kiezen uit een bijgerecht: rijst, aardappeltjes of verse friet. Voor de verse friet wordt een meerprijs van €1,-.

 

Bij de burgers kun je ook vragen of de gast er nog extra kaas, bacon of gebakken ei bij wil.

 

De verschillen tussen de gerechten zijn over het algemeen goed te zien. De enige gerechten die nog wel eens wat verwarring zaaien, zijn de entrecote en tournedos. Hoe houd je deze twee uit elkaar?

 

Tournedos: De entrecote is het middelste deel van de ossenhaas. Daarom wordt de entrecote ook wel de biefstuk van de haas genoemd.

 

Entrecote: De entrecote is afkomstig van een spier met een randje vet; de dunne lende. Dit randje vet blijft aan de rand van het vlees zitten en wordt met het vlees meegebakken. De entrecote heeft door de vetdooradering wat meer smaak dan de tournedos, maar heeft ook een wat stevigere structuur.

 

Salades #

Een veelvoorkomende vraag over de salades is hoe groot de porties zijn. “Ik wil graag een salade bestellen als lunch, maar heb niet súper veel honger. Is de grote salade dan echt te groot, denk je?”, bijvoorbeeld. Zelf houden we vaak aan dat de grote salade volstaat als hoofdgerecht of goede lunch. De kleine salade is een goede optie is als lunchgerecht, eventueel met een soepje erbij of één à twee tapasgerechten. Natuurlijk is dit altijd afhankelijk van de hoeveelheid honger die de gast heeft 😉

 

Desserts #

Iedereen heeft natuurlijk zijn favoriete dessert. Daarbij houdt de één altijd ruimte over voor een toetje en drinkt de ander liever een kopje koffie of een afzakkertje. De desserts die we hebben, hebben de volgende kenmerken:

 

Cheesecake: De Cheesecake is huisgemaakt, heeft een bastognebodem en wordt afgetopt met bosvruchtencoulis. Dit is een soort compote. De Cheesecake is romig, zacht en luchtig.

 

Key Lime Pie: De Key Lime Pie is huisgemaakt, heeft een bastognebodem en wordt afgetopt met wat caramelsaus. De Key Lime Pie kun je het beste beschrijven als een volle, romige baked cheesecake met een frisse limoensmaak.

 

Tiramisu: De Tiramisu is huisgemaakt naar traditioneel Italiaans recept, met daarbij een vleugje Amaretto erin.

 

Tino’s Toetje: Tino’s Toetje is huisgemaakt en heet officieel aardbeien pavlova. Dit is een eiwitschuimpje met daarop romige mascarpone en aangemaakte aardbeien.

 

Crème Brûlée: De Crème Brûlée is huisgemaakt. Het is een klassiek nagerecht van vanillecustard (room) met een krokant suikerlaagje op de bovenkant.

 

Pastel de Nata: Pastel de Nata is een klassiek Portugees dessert. Het zijn vier kleine bladerdeeggebakjes met daarin warme room, afgetopt met wat kaneel.

 

Brownie: De Brownie is alom bekend: een chocoladegebakje afkomstig uit Amerika. Onze brownie is afgetopt met wat chocoladesaus en walnootjes.

 

Dame Blanche: Dame Blanche is een van de meest beroemde ijsdesserts: vanille-ijs met chocolade. De chocoladesaus wordt bij ons normaal gesproken niet warm gemaakt, maar je kunt de keuken altijd verzoeken dit wel te doen.

 

Toetjesproeverij: De Toetjesproeverij is een wisselende selectie van bovenstaande desserts, vaak met een bolletje ijs en slagroom. Kan de gast niet kiezen? Dan is de Toetjesproeverij een aanrader!

 

 

Allergieën en intoleranties #

Gasten kunnen last hebben van bepaalde allergieën en intoleranties. We vinden het belangrijk dat je begrijpt wat deze allergieën en intoleranties inhouden en wat de verschillen zijn.

 

Lactose-intolerantie #

Lactose-intolerantie is het onvermogen de melksuikerlactose te verteren, waardoor darmklachten ontstaan. Lactose komt voor in melk en melkproducten, maar wordt ook vaak als goedkope vulstof gebruikt bij kant-en-klaargerechten, bouillonblokjes, brood(jes), koekjes, worst, et cetera. Daarnaast bevatten dranken als Rivella, Taksi en Baileys lactose.

 

Glutenallergie #

Glutenallergie is een zeldzame allergie tegen een of meerdere eiwitten van het glutencomplex in granen. De verschijnselen zijn gelijk aan die van andere voedselallergieën. Glutenallergie kan dus optreden tegen een of meerdere granen, zoals tarwe, haver, gerst en diverse andere granen.

 

Voedselallergie #

Voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Daarbij krijgt de allergische persoon klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel dat een gezond persoon normaal verdraagt.

 

Belangrijk om na te vragen #

Als bedieningsmedewerker is het belangrijk om bij de gast na te vragen in hoeverre hij of zij allergisch is voor bepaalde producten. Iemand kan bijvoorbeeld een notenallergie hebben waarbij deze persoon slechts allergisch is voor bepaalde noten. Anderzijds kan iemand ook allergisch zijn voor producten die sporen van noten bevatten: hiermee moet je dus al een stuk voorzichtiger zijn.

 

Veel gerechten kunnen we lactose- of glutenvrij aanbieden, maar mocht de gast een dusdanig ernstige allergie hebben dat hij bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet bij het eten van de kleinste sporen van het product, geef dan aan dat we nooit 100% sporenvrij kunnen werken.

 

Lactose- en glutenvrij kaart #

Voor zowel lactose- als glutenallergieën/intoleranties hebben we speciale menukaarten. Hier staan alle gerechten op die standaard lactose- of glutenvrij zijn, of welke optioneel lactose- of glutenvrij geserveerd kunnen worden. Deze kaarten liggen in het kastje onder de kassa van kassa 4. Je kunt beide kaarten ook hier checken:

 

Glutenvrije kaart

 

Lactosevrije kaart

 

Lekker voor erbij...

MediaStorePaddys

Om deze website te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u ouder dan 18 jaar?