Foodloper / Spoelkeuken

Yes, je bent één van onze nieuwe foodlopers! We vertellen je graag alvast hoe jouw werkdag eruit komt te zien.

 

Taak Foodloper #

Als foodloper is het jouw taak om de gasten te voorzien van de gerechten die zij hebben besteld. Dit geldt voor alle tafels, zowel binnen als buiten. Je serveert de gerechten uit, legt de gasten uit wat ze precies op tafel hebben staan en neemt de lege schaaltjes en dergelijke weer mee naar de spoelkeuken.

 

Het is dan ook jouw taak om ervoor te zorgen dat de boel er netjes bij staat. Dat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat er geen vies servies op de tafels staat, tafels zonder gasten leeg worden gehaald en er een doekje overheen gehaald wordt.

 

Soms werk je in je eentje als foodloper; soms sta je met een tweede collega. In het geval dat je in je eentje staat, ben je naast foodloper ook verantwoordelijk voor de spoelkeuken. In het geval je met zijn tweeën staat, verdeel je de taken: de één houdt zich vooral bezig met de gerechten, de anders vooral met het netjes houden van de spoelkeuken.

 

Tot slot is het jouw taak als foodloper om de gerechten te controleren. Is de bestelling compleet; zien de gerechten er goed uit; et cetera. In het begin zal je niet precies kunnen weten wanneer een gerecht er goed uitziet en wanneer niet. Wees niet bang: in het begin sta je nooit direct in je eentje in de spoel. Je collega zal je dan ook met plezier een handje helpen.

 

Taak Spoelkeuken #

Zoals gezegd sta je soms in je eentje in de spoelkeuken. Op dat moment ben je verantwoordelijk voor zowel het uitserveren van de gerechten als het netjes houden van de spoel.

 

Vieze bordjes, schaaltjes en bestek komen bij jou terecht nadat de gasten zijn uitgegeten. Daarnaast gaan ook de koffiekopjes, schaaltjes en theeglazen naar jou toe. Bordjes, schaaltjes, planken en dergelijke doe je, nadat het schoon is, in de lift naar boven toe. Je collega’s van de keuken pakken de lift daar uit en nemen het schone spul weer mee naar de keuken. Bestek, koffiekopjes, theeglazen en schaaltjes houd je beneden en zet je terug op de plek waar het vandaan komt.

 

Punten van aandacht #

Als foodloper en/of chef spoelkeuken vragen we je te letten op de volgende punten:

 

1. Zorg ervoor dat je altijd een doekje op zak hebt om een vieze tafel af te nemen.

 

2. Check altijd goed of de bestelling compleet is – voordat je al aan tafel staat en er achter komt dat er bijvoorbeeld een gerecht mist.

 

3. Neem altijd de bonnetjes, met het tafelnummer en de gerechten erop, mee. Het slimste is om de bonnetjes op het dienblad te leggen, onder een schaaltje, zodat het bonnetje niet wegwaait.

 

4. Neem altijd een glaasje met servetten, citroendoekjes en vorkjes mee bij het uitserveren van de gerechten. Mochten de gasten aan de betreffende tafel al bestek hebben, kun je altijd vragen of zij een nieuw setje willen of dat het oké is zo.

 

5. Pak schaaltjes en bordjes bij het uitserveren altijd vast bij de rand: zo ver mogelijk verwijderd van het eten. Je wilt het eten natuurlijk niet aanraken in het oog van de gasten.

 

6. Begroet de gasten altijd als je aan tafel komt: laat weten dat je er bent voordat je allerlei gerechten op tafel zet. Vertel tijdens het uitserveren ook altijd welk gerecht je precies op tafel zet; welk gerecht wat is op bijvoorbeeld een tapasplank of toetjesproeverij; en of/hoeveel rondes zij nog krijgen.

 

Let ook goed op de manier hóé je gerechten beschrijft. Voor ons is het bijvoorbeeld logisch dat ‘de ossenhaas’ een tapasgerecht is in huisgemaakte teriyakisaus: voor de gast niet. Net zoals het voor ons logisch is dat er balsamicostroop over de serranoham wordt gesprenkeld, is dat voor de gast niet zomaar te raden.

 

7. Wanneer gasten een tapasmenu bestellen, krijgen zij de gerechten in verschillende rondes. Over het algemeen houdt de orderman de gasten op de hoogte van welke ronde zij krijgen; maar geef dit als foodloper ook altijd aan als je de gerechten op tafel zet.

 

Belangrijk is dat je dit ook aangeeft bij de orderman van de betreffende tafel. Na het uitserveren van iedere ronde, geef je dit even door. Zo weet de orderman precies wat de stand van zaken is.

 

8. Je serveert niet alleen nieuwe gerechten op tafel, maar haalt ook lege bakjes en schaaltjes uit. Vraag altijd even voor de zekerheid of de gasten uitgegeten zijn en of het allemaal goed heeft gesmaakt. Stapel de vieze bordjes, schaaltjes, vorkjes en dergelijke slim op je dienblad, zodat je zoveel mogelijk mee kunt nemen. Daarnaast is het gemakkelijk voor jezelf óf voor je collega in de spoel.

 

9. Op het moment dat je foodloper bent én de spoel doet, moet je goed onthouden dat het weglopen van de gerechten de hoogste prioriteit heeft. Het netjes maken van de spoel kan over het algemeen wel even wachten: warme gerechten niet.

 

10. Wanneer je in de spoel staat, zorg je ervoor dat alle bordjes, schaaltjes en planken weer naar boven gaan in de lift. Pak de lift een beetje slim in, zodat er zoveel mogelijk in kan. Daarnaast help je je collega’s van de keuken gemakkelijk een handje door alles een beetje bij elkaar te zetten: bordjes bovenop bordjes, schaaltjes bovenop schaaltjes, mandjes bovenop mandjes, et cetera.

 

11. Als foodloper sta je, net als al je collega’s, altijd ‘aan’. Wees dus altijd vriendelijk aan tafel en werk met een lach op je gezicht!

 

Wees vooral niet zenuwachtig met betrekking tot de kennis over de gerechten, welke je in het begin natuurlijk nog niet beheerst. Onze ervaring leert dat je dit enorm snel onder knie hebt. Let vooral goed op en luister goed naar je collega’s als zij je dingen uitleggen over gerechten.

 

Wil je je alvast wat voorbereiden? Dan kun je altijd een kijkje nemen op ons online bestelsysteem: daar staat een groot deel van de à la carte tapasgerechten op, mét foto 🙂

 

Tafelnummering #

VOLGT

 

Lekker voor erbij...

MediaStorePaddys

Om deze website te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u ouder dan 18 jaar?