Bladloper

Je bent één van onze nieuwe bladlopers: yes! In deze documentatie vind je alle dingen die belangrijk zijn om te weten in jouw functie. Ben je er klaar voor? Let’s go!

 

Taak #

Als bladloper is het jouw taak om de gasten te voorzien van de drankjes die zij hebben besteld. Dit geldt voor alle tafels, zowel binnen als buiten. Je serveert de dranken uit en neemt de lege glazen weer mee terug naar de bar.

 

Daarnaast is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de boel er netjes bij staat. Dat wil zeggen dat er geen lege glazen en flesjes op tafel staan, maar ook dat iedere (buiten)tafel een schone asbak heeft.

 

Vaak is het zo dat de bladlopers de warme dranken klaarmaken en op het blad zetten. De bladloperspost, om het zo maar te noemen, is namelijk gepositioneerd vóór de koffie- en theemachine. Het bespaart de barman- of vrouw veel tijd en extra handelingen als de bladlopers deze dranken maken.

 

Punten van aandacht #

Bij het uitserveren vragen we je te letten op de volgende punten:

 

1. Vraag altijd suggestief voor wie het drankje is dat je op dat moment in je hand hebt. “De droge rosé is voor..?”
2. Leg altijd een viltje op tafel voor ieder glas dat je op je blad hebt. Het glas serveer je uiteraard uit op dit viltje. Flesjes hoef je niet op een viltje uit te serveren.
3. Pak glazen altijd zo laag mogelijk (en dus zo ver mogelijk van de drinkrand af) beet. Wijnglazen pak je bij het steeltje vast; dus niet bij de bolling van het glas.
4. Probeer zoveel mogelijk links uit te serveren. Dat wil zeggen; links van de gast.

 

Let bij het terugbrengen van het blad op de volgende dingen:

 

1. Sorteer de glazen als je ze vanaf het blad op het lekblad zet; de hoge glazen achteraan; de lagere glazen vooraan
2. Check of er nog genoeg viltjes op het blad liggen. Zo niet, leg er een nieuw stapeltje op
3. Check of er genoeg schone asbakken op het blad liggen. Zo niet, leg er een paar nieuwe op.

 

Let bij het wegbrengen van het blad op het volgende:

1. Zorg er altijd voor dat je een nieuw blad neerlegt op de plek waar jouw blad vandaan komt; zo liggen er voor de barman- of vrouw altijd twee bladen klaar om dranken op te zetten.

 

Warme dranken #

Zoals gezegd maken de bladlopers vaak de warme dranken klaar voor de barman-  of vrouw.

 

Standaard koffie #

Alle standaard koffies serveren we op een schaaltje met een lepel, zakje suiker, koekje en ‘shotje’ met slagroom.

Let op: Bij normale zwarte koffie doe je er ook cupje koffiemelk bij.

 

Hoe de koffiemachine werkt, zal je natuurlijk ook geleerd worden op je eerste werkdag, maar hier vast een beknopte omschrijving:

 

Stap 1: kijk welke koffiebonen je nodig hebt. De linker molen is gevuld met gewone koffiebonen – de rechtermolen met espresso koffiebonen, welke iets donkerder gebrand zijn.

 

Stap 2: pak het filterdrager dat je nodig hebt: ofwel die voor één kopje koffie of die voor twee. Het filterdrager schuif je onder de koffiemolen die je nodig hebt. Druk op het knopje voor de hoeveelheid die je nodig hebt (één of twee): de koffie wordt nu gemalen en komt in de filterdrager terecht. Tik de drager eventjes op een vlakke ondergrond waardoor het hoopje gemalen bonen een beetje ‘in elkaar stort’.

 

Stap 3: druk nu zo’n twee seconden op het middelste knopje op de koffiemachine zelf: hiermee spoel je de machine even kort door. Nu kun je de filterdrager in de machine schuiven, naar rechts, tot ie vast zit. Zet er een koffiekopje onder en druk op de knop die je nodig hebt: voor één of twee kopjes koffie óf voor één of twee kopjes espresso. De afbeeldingen op de machine wijzen zichzelf.

 

Stap 4: schuif de filterdrager weer uit de machine, naar links, en leeg het filter met de gebruikte gemalen bonen. De filterdrager maak je even schoon met een theedoek of het borsteltje dat erbij ligt. Let op: doe dit niet met water!

 

Iedere koffie heeft een eigen bereidingswijze en kopje/glas waarin het wordt geserveerd.

 

1. Koffie: Kleine mok.
2. Cappuccino: Grote mok. De melk voor de cappuccino haal je uit de Latiz-machine: deze staat naast de koffiemachine. Maak een espresso in de cappuccinomok en zet ondertussen een melkkannetje onder de Latiz. Kies ‘Cappuccino’. Wals de melk even goed door het kannetje, klop twee à drie keer op een harde ondergrond zodat eventuele luchtbelletjes uit de melk verdwijnen en schenk de melk over de espresso.

3. Latte Macchiato: Groot glas. De melk haal je uit de Lattiz-machine: deze staat naast de koffiemachine. De espresso maak je voor de latte macchiato in het kleine espressokannetje. Doe eerst de melk in het glas en giet de espresso vanuit het kannetje in het glas.

4. Koffie verkeerd: Middelgroot glas. De melk haal je uit de Lattiz-machine: deze staat naast de koffiemachine. Doe de melk in het melkkannetje, bereid de koffie in het middelgrote glas en maak af met de melk uit het kannetje.
5. Espresso: Mini mok.
6. Dubbele espresso: Kleine mok.

 

Speciaalkoffie #

De speciaalkoffies doen we in een groot glas. We hebben de volgende soorten speciaalkoffies:

 

Alcoholvrij:
Voor alle speciaalkoffies geldt dezelfde bereiding, echter heeft iedere koffie een eigen siroop en topping:

 

 1. Caramelli – Caramelsiroop en aftoppen met caramelblokjes
 2. Chocolate passion – Chocoladesiroop en aftoppen met chocosprinkles
 3. Cinnamon sweet – Kaneelsiroop en aftoppen met kaneelsuiker
 4. Heavenly hazelnut – Hazelnootsiroop en aftoppen met hazelnootcrunch

 

Doe een klein laagje siroop in het glas. Verwarm deze kort met de melkopschuimer. Doe één koffie in het glas en roer even door. Vul het glas met melk uit de Lattiz, tot een dikke centimeter onder de rand. De rest van het glas vul je op met slagroom. Top af met bijbehorende topping, doe een lange lepel in het glas en schuif een koekje tussen de lepel en slagroom.

 

Met alcohol:
De speciaalkoffies met alcohol gaan in een ander glas, deze staan boven de koffiemachine. Voor iedere speciaalkoffie met alcohol geldt dezelfde bereiding, echter heeft iedere koffie een eigen likeur.

 

1. Irish coffee – Jameson
2. French coffee – Grand marnier
3. Spanish coffee – Tia Maria
4. Italian coffee – Amaretto
5. Russian coffee – bruine ruim, Kahlúa en wodka
6. Paddy’s dream – Sheridan’s, Baileys, Tia Maria en Kahlúa. Glaasje Liquor43 on the side.

 

Doe één maatje likeur in het glas. Verwarm deze kort met de melkopschuimer. Doe één koffie in het glas en roer even door. Vul het glas op met slagroom, doe een lepel in het glas en schuif een koekje tussen de lepel en slagroom.

 

Standaard thee #

De standaard thee doen we in een middelgroot glas en serveren we op een schaaltje met een lepel, zakje suiker, koekje en doosje theezakjes.

 

Verse muntthee #

De verse muntthee doen we in een groot glas en serveren we op een schaaltje met een lepel, honing en een koekje.

Doe een paar takjes verse munt in het glas. Vul het glas met kokend water en maak verder af.

 

Verse gemberthee #

De verse gemberthee doen we in een middelgroot glas en serveren we op een schaaltje met een lepel, honing, koekje en schijfje sinaasappel.

Schuif drie plakjes verse gember op een cocktailprikker. ‘Hang’ de cocktailprikker tussen de randen van het glas. Schuif de sinaasappel op de rand van het glas.

 

Warme Chocomel #

De warme Chocomel doen we in de originele Chocomel mok met bijbehorend schoteltje, daarbij een lepel, koekje en eventueel slagroom. We verwarmen Chocomel  uit pak met de melkopschuimer: schenk het over in een melkkannetje en verwarm net zo lang tot de melkkan heet begint te worden. Schenk over in de Chocomel mok en maak eventueel af met slagroom.

 

Tafelnummering #

De tafelnummering leer je zodra je aan het werk bent. Maak je hierover vooral geen zorgen: de tafelnummering is erg logisch en eigenlijk gewoon een kwestie van tellen 🙂

 

 

 

 

 

 

   Lekker voor erbij...

   MediaStorePaddys

   Om deze website te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

   Bent u ouder dan 18 jaar?